September 1951 bij de feestelijke opening van de 'macadam' in PedeDoor een toevallige samenloop kwam ik op "DE BEWOGEN GESCHIEDENIS VAN DE HERBERGEN TE SINT-GERTRUDIS-PEDE".
Een vraaggesprek met Urbanus onlangs in de Nederlandse "de Volkskrant" vermeldde zijn geboorteplaats: Sint-Gertrudis-Pede.
Ik vertrok uit Pede toen ik vijf jaar oud was. Urbanus was toen twee …
Zonder het te weten waren we dorpsgenoten.

Ik wilde weten van wie hij een zoon is en kwam door de zoekterm "Sint-Gertrudis-Pede"  op uw website terecht.

 Wij, mijn ouders, broer, twee zussen en ik woonden in het huis achter de slagerij van De Leener-Scholiers, met uitzicht op de weide van Finne van Fernand en de molen.
Zeer goede herinneringen bewaar ik aan mijn verblijf in Pede. Na de verhuizing naar Sint-Jans-Molenbeek kwam ik nog regelmatig op bezoek bij Marcel De Leener, die ik soms hielp bij het hakken van brandhout en met wie ik mijn eerste flesje "Export" dronk. Met Rosa ging ik de klok van de kerk luiden …
Op mijn vijftiende  verhuisden we naar Nederland.
Eens per jaar kom ik naar Pede en loop daar dan een beetje rond, breng een bezoekje aan de molen, loop rond de school, steel een paar pruimen uit de tuin van de pastoor, koop witte en zwarte pens bij de slager en ga dan met een gevoel van heimwee weer naar Nederland.
De beste herinneringen bewaar ik aan Jef de Kwaffeur, daar was ik destijds kind aan huis … en aan Frans van de Kasj. Hij vroeg me, als ik als vijfjarige langs zijn erf liep, wat voor weer het ging worden ... Een zoon van brouwer De Neve, ik denk Victor, zat bij mij in de klas. 

Aan het slot van uw website doet u een oproep om mee te werken aan een erfgoedonderzoek naar de brouwerijen in Pede en de omgeving. Ik ben nu met pensioen maar vanuit mijn beroep nog steeds actief op het gebied van kunst- en architectuurgeschiedenis. Kan ik op de één of andere wijze een bijdrage leveren?

Bijgaand stuur ik u een foto die in september 1951 werd gemaakt bij de feestelijke opening van de "macadam". Als Meneer en Madam Néval liep ik met mijn zuster Gabriëlle vlak achter de fanfare tijdens de optocht. Mijn pyjama was door mijn moeder, met de naaimachine, gevuld met etiketten van brouwerij De Neve.
De foto werd gemaakt na afloop van de optocht.

 Met vriendelijke groeten,
Robert Rijbroek

Wie gegevens kan aanvullen graag ... raymond.berlanger@pandora.be